Actief je nieuwe leven plannen na een relatiebreuk

in Liefdesverdriet tips | Omgaan en verwerken van liefdesverdriet

In dit artikel geef ik aan hoe je, naast het liefdesverdriet verwerken, ook actief je nieuwe levensstijl kunt plannen. Voor een beter nieuwe leven.

In een ander artikel op deze liefdesverdriet-site heb je gezien dat het verwerken van een relatiebreuk en verder gaan met je (nieuwe) leven elkaar niet in de weg liggen.

In dit artikel geef ik aan hoe je, naast het liefdesverdriet verwerken, ook actief je nieuwe levensstijl kunt plannen. Alles met de intentie om zo snel mogelijk je balans terug te vinden na de relatiebreuk.

Na een relatiebreuk adviseer ik je om deze drie stappen te nemen:

Stap #1. Analyseer je verleden van voor de relatiebreuk

Ga voor jezelf na hoe je door het leven ging toen je nog vrijgezel was, nog voordat je de relatie aanging. Je kunt ervan leren, al is het niet de bedoeling om alles weer terug te draaien naar de ‘vroegere jij’.

Want je bent door de relatie-ervaring ongetwijfeld emotioneel en mentaal gegroeid, al ben je je daar misschien nog niet van bewust.

Je leven als vrijgezel weer oppakken, precies zoals deze voorheen was, is daarom niet mogelijk. Dat is positief, je bent verder!

Alleen door naar je verleden te kijken kun je deze gebruiken als voorbeeld. Gebruik het als uitgangspunt om een nieuw leven te plannen, deze bewust in te delen.

Stap #2. Plan actief je nieuwe leven na deze relatiebreuk

Neem een stuk papier en schrijf op hoe je zou willen leven. Brainstorm, fantaseer, denk er over na. Misschien staat je hoofd er niet naar, doe toch je best want het zal je helpen om het verdriet sneller te verwerken.

Wat schrijf je op? Denk aan sport, uitgaan, met vrienden en vriendinnen afspreken, werk, familie, hobby’s, passies, ga zo maar door.

Uiteraard laat je in je nieuwe leven jouw ex niet voor komen. En richt je ook niet meteen op het vinden van een nieuwe relatie, je bent er simpelweg nog niet aan toe!

Let op, wat je op papier zet is slechts een momentopname. Over een week, maand of jaar mag je dus alweer andere plannen hebben. Voortschrijdend inzicht is prima.

Stap #3. Voer je plannen uit

Nadat je dat op papier hebt gezet kun je je plannen gaan uitvoeren. Maar niet alles in een keer, wees geduldig. Plan je dagen dus niet helemaal vol met activiteiten, je weet dat het verwerken van liefdesverdriet ook een prioriteit is.

Ik weet zeker dat je door deze drie stappen te nemen eerder je balans zult terug vinden. Ik wens je veel sterkte toe.

En graag hoor ik hoe het nu met je gaat. Hoe lang geleden was de relatiebreuk en wat zijn de ontwikkelingen? Plaats je reactie hieronder!

Leave a Comment

Henk

Dag,

ik ben nog jong, 17 jaar, maar ik heb een (eerste,, letterlijk allereerste) relatie van 20 maanden achter de rug. Mijn ex is 19. Ze heeft mij ontgroend en ook ontmaagd. Ik dacht dat we zouden trouwen en dat meen ik echt. Totdat zij naar Amsterdam (ik woon in het oosten van het land) ging voor haar studie. Ze doet een dans/zang/theater opleiding en maakt dagen van 9-12 uur per dag op school. Veel fysiek, dus is daarna helemaal kapot. Ze had geen tijd meer. Onze relatie was al ingewikkeld omdat niemand het mocht weten, van mijn kant niet. Maar ze heeft geen of weinig tijd en zin meer voor mij dus heeft ze het uitgemaakt.
Toch wil ze echt niet zonder mij en wil hele goede vrienden blijven. En ik denk er net zo over en hoop dat ze mij uiteindelijk terug wil. Het is nu ongeveer 2 maand geleden dat ze het uit heeft gemaakt en we praten nog elke dag met elkaar. Niet meer zo veel als vroeger maar wel elke dag. Ook elk weekend als ze thuiskomt (1 keer in de 2 a 3 weken) zie ik haar elke dag en gaan we ook samen een film kijken in bed of iets dergelijks. Ik wil haar echt niet kwijt maar het voelt niet helemaal goed.

Alsjeblieft hulp en tips over wat ik moet doen!!! Moet ik er een einde aan maken of niet?

Mvg,

Henk

Filip

Ja je weet soms nie waar te beginnen. We waren 20 jaar samen verleden jaar. En we hadden al heel wat meegemaakt. We hadden goeie vrienden, sociaal contact met veel mensen en hadden ook ons problemen zoals ieder koppel. Er was de laatste jaren veel ruzie rond dingen als financieel en zag dat mijn vrouw ook veel uitgaf aan dingen voor zichzelf. Ze was 22kg vermagerd dieet en was ook veel bezig met haarzelf en dat vond ik ergens niet eerlijk ten koste van ons gezin met 2 kinderen.

We hadden verleden jaar nog zo een mooie momenten en waren samen met goeie vrienden. Ik ging veel fietsen met goeie vriend en waren als koppel ook veel samen. De barbecue bij ons dan eens bij hen prachtige momenten tot op de dag 16dec. We hadden een superweekend zaterdag samen in de sporthal. Zondag naar kerstmarkt en zelf de dinsdag optreden voor music for live. Tot we die avond samen thuis kwamen en gingen slapen toen mijn vrouw me wakker maakte en zei dat het vlammetje tussen ons uit was er waren te veel momenten van ruzie en spanningen. Maar zoiets verwacht je niet. Je spreekt met je hart je houdt nog van je partner. En dat was voor mij alsof ze de grond van je wegnemen. En toen ze nog vertelde dat het met een van mijn beste vrienden was dat ze al een tijdje een relatie had, dat was nog veel erger. Toen zakte ik helemaal in elkaar al mijn trots was weg mijn geluk en ik was soms zo fier op mijn vrouw en gezin. Wat ik dan allemaal meegemaakt heb niet te omschrijven. Ik ga nu alles moeten verwerken maar tis zo moeilijk leven met die pijn in je hart.

Vanessa

Hallo,wij waren 13,bijna 14 jaar samen.twee prachtige dochtertjes van 11 en 4jaar.dec.2013 samen een huis gekocht maar is misgelopen na dat we in ons nieuwe huisje gingen wonen.hij heeft hier in dit huis heel hard gewerkt en hij had ontspanning nodig.ik ging daarmee akkoord want hij verdiende dit wel na al da schitterend harde werk dat hij meestal alleen deed.was fier op hem en betrouwde hem en we waren gelukkig tot dat hij zijn ex van al die jaren terug weer ontmoette. Op de autocross. Dit was zijn uitgekozen hobby waardoor hij zijn aandacht alleen maar op die hobby zette.ik voelde dat er iets aan de hand was…
Hij bleef alles ontkennen dus ben ik zelf op zoek gegaan..
.Bvb gsm facturen uitpluizen,hem volgen…enz..

Dus đit heeft veel kapot gemaakt in onze relatie. Maar had toch gelijk i.v.m. Zijn ex van op de autocross. Het jammere voor hem, da zijn ex een man had.dus dat werd hem iets te warm onder zijn poep dus heeft hij dit stopgezet.toen was er al sprake van aan zijn kant om uit elkaar te gaan maar ik werd gek toen hij daar van sprak.we waren dat moment al zover uit mekaar gegroeid dat hij op Den duur alleen begon uit yrŕ en ik thuis bij de kinderen alleen achter bleefe. In de uitgang werd hij terug op een ander verliefd waar hij uiteindelijk in september 2014 is bijgetrokken maar toch al 2x terug gekomen is en nu sinds een week terug is gekomen. Ik wil het nog proberen en hij ook zegt hij maar heeft me wel opgebiecht dat hij voor alle twee gevoelens heeft en dat hij er niks aan kan doen.volgens mij kan je maar wilt reacties

Lindsay

Hallo
Ik weet ni waar te beginnen eigenlijk.. Ik heb een relatie achter de rug van 17 jaar en twee prachtige kinderen.. Deze relatie was volledig uitgedoofd plus dat mijn man mij bedrogen had, van deze relatie heb ik gemakkelijk kunnen afstand nemen, we leefden de laatste jaren als broer en zus. Ik ben bijna 4 maand alleen geweest en toen heb ik een vrouw leren kennen..de vriendschap was algauw overgeslagen in verliefdheid, ik kreeg iets van haar dat ik nog nooit meegemaakt had, aandacht , affectie, genegenheid… Ik ben met haar 3,5 jaar samen geweest.. Ze had voortdurend schrik “om mij te verliezen” ze was zo onzeker over zichzelf dat ze stikjaloers was, zelfs op haar vrienden. Praatte ik met mensen vondt ze dat ze geen aandacht kreeg, lag ik niet bij haar in de zetel, ze vondt dat ik geen nood aan haar had, alle reden was goed om slecht te reageren, ze heeft 2x “zelfmoord” willen plegen.. Ik vondt het eerder een schreeuw om aandacht, ik heb ze een paar keer de deur gewezen omdat ik met mezelf geen blijf meer wist, ik kon gewoon niet tegen haar op, ze had op alles ne hele goeien uitleg.. Op een dag heb ik beslist, sorry dit gaat me te ver en ik heb kinderen waar ik moet aan denken, ik stop ermee en ik ben verhuist.. Allemaal goed en wel ik heb 4 “goede” maanden gehad als vrijgezel, feestjes, uitgaan vrienden opzoeken, kortom ik ben weggelopen van mijn verdriet. Eens tijdens het uitgaan kom ik mijn ex vriendin weer tegen, ze was zo charmant, zo lief…zo heb ik haar de eerste keer leren kennen…terug verliefd geworden op haar, ik heb ergens mijn kinderen teleurgesteld door haar terug in mijn hart te sluiten na al wat er gebeurd was maar ale ze hebben er zich kunnen in stellen net zoals mijn familie en mijn vrienden.. Twai perfect, gewoon perfect nu.. Kan niet anders, we leefden juist voor mekaar in onze cocon..we hebben paar keer afgesproken met vrienden na een dikke maand en t ging terug bergaf, ik kon volgens haar niet zonder mijn vrienden terwijl zij ze zelf meevroeg als we weggingen.. Twai teveel,zei ze en daardoor is onze relatie nu weer stukgelopen, ik heb haar aan de deur gezet, neen ik wil geen leven waarin alleen ik en haar bestaan, ik leef niet met mijn vrienden maar ze zijn er wel, hoe kan vriendschap van anderen nu zo een probleem zijn in onze relatie? Ik moet me konstant bewijzen moet konstant zeggen hoe graag ik haar zie en haar nooit zal verlaten. Op zich vindt ik da helemaal ni erg maar ze gunt mij niet het licht in mijn ogen die ik verdien. Nu is onze relatie gedaan en onrechtsreeks heeft ze nog zoveel macht over mij ik heb echt het gevoel “dat ik niet zonder haar kan” .. Ik weet niet waarom maar t is zo.. Ik ga kapot van verdriet

Ingrid

Hallo, onze relatie heeft 3 jaar geduurd. Ik heb het zelf beeindigd (al meerdere keren) op mijn gevoel. Voor de relatie was ik best actief. Door de relatie ben ik mezelf kwijtgeraakt. Dat is niet zijn schuld. Ik was zo bezig het goed te doen waardoor ik niet rustig kon genieten van de ook fijne momenten.

Nu het uit is heb ik erg veel moeite de draad weer op te pakken. Het is erg dubbel natuurlijk. Mijn zelfvertrouwen werd ook tijdens de relatie minder… nu wil ik weer zorgen dat ik mezelf word. Heb je nog tips? Heb lang gedacht dat ik het over wilde doen… maar dat kan niet meer.

mirella

Wij waren samen bezig met een droomt te verwezenlijken (aankoop van een woning met hal en grote kelder om garage te beginnen) waren er zelfs al in aan het werken hoewel er fin. nog wa afgehandeld moet worden. Er deden geruchten dat ik zwanger ben en het stil hou voor hem. Heb het bewijs geleverd dat het niet zo is en zo het uiteraard meteen zeggen daar hij er zo naar uitkijkt. Dit heeft voor een depressie gezorgd bij hem.

We zouden op oudjaar samen ergens me zn twee op een verlaten plaats gaan om te relaxen en iets speciaals te doen. En op 30/12 belt een vriendin me op dat op fb staat seg iemand heeft op de tijdlijn van jouw vriend geplaatst relatie met sinds 26/12. Ik moest slikken en belde maar kreeg geen antwoord. Na veel moeite kreeg ik een bericht: ik heb even tijd nodig. Ik ben er helemaal kapot van maar de manier waarop heb ik iets. Hij komt terug en hou heel veel van hem. Ik wil hem vergeven, iets in mij zegt laat hem gaan juist omdat je zoveel van hem houd.

Ik heb heel veel geschreven ben naar een heel bijzondere plaats gereden waar ik met hem graag naar toe wilde. En heb alles daar van brieven verbrand die ik aan hem gericht heb. Ik heb mezelf maar tot einde deze week gegeven om het te plaatsen. Zijn tante en zijn pa heb ik al contact mee gehad, voor hen was het ook een klap in het gezicht. En wat ik al vermoeden, achter deze aktie zitten zijn zus en ma, daar zij niet willen dat hij met een garage start en dat hij in mijn buurt iets begint. Zij willen dat hij koopt bij hen in straat, maar is niet wat hij zelf wil.

Pijn en verdriet zal ik nog lang hebben van mijn 21j-37j er over deed een muur weg te halen. Hij heeft me geholpen met de laatste drempels en dat maakt hem zo speciaal. We hebben dezelfde droom en interesse. Dus hoop dat hij zijn hoofd snel uit het zand haalt en toch zal komen praten of al is het in een brief zijn pa verteld me dat hij echt fout bezig is en zelfs ad drank op de moment. Ik wil hem als vriend maar niet meer als partner. Dit heb ik bereikt op geen week tijd door bij enkele woorden van hem stil te staan (macht oa). En wanneer hij terug komt waar zijn pa ook van overtuigd is, en vele andere mensen die weten dat hij me graag ziet, dan loopt het over enkele jaren stuk omdat hij niet de macht over mij zal krijgen. Daar verzet ik me tegen.

Zijn ma vind dat ik een egoist ben daar ik buitens huis wil blijven werken en verder helpen in de zaak en niet meteen wil trouwen. Ik heb mijn dansen zelfs opgegeven voor hem, hoewel ik dat super graag doe en het enorm mis. Maar ik weet dat het niets voor hem is. Auto’s is wel voor mij dus al onze vrije tijd ging daar in en vroeg om elke week even te wandelen om uit te blazen omdat we dat graag doen. Maar dat kon ook al enkele maanden niet altijd, pas na 20u vertrekken. Maar toch ben ik de egoist in zijn ma haar ogen. Dat zijn allemaal dingen die voor hem mee tot depressie geleid hebben.

Vele vragen heb ik al van me af kunnen gooien. Zelfs een heel belangrijke (waarom een ander nemen zonder mij iets te laten merken of te zeggen ze is zelfs maar 16j verwaarloost haar school en stage ze komt al enkele jaren bij mijn ex thuis. En er zijn momenten dat ze met 3 jongens in 1 week af komt is ook niet vies van vrouwen heeft een fors postuur en drinkt en rookt wil niet werken ih huishouden.) Daar heb ik me al over geplaatst en begrijp nu zijn jaloezie naar mij toe en zijn bezitterigheid naar mij toe. Hij is gewoon zelf niet te vertrouwen. Wat wel ontzettend veel pijn doet. Mochten jullie tips hebben laat maar horen. gr mirella